Skip to content

Sverige introducerar Storbritanniens REF-system!

Det var som sjutton! Björklund vill introducera Storbritanniens utvärderingsmetod REF i Sverige! REF står för Research Excellence Framework.

Björklund på DN Debatt idag: “Vi behöver fler forskare som tar större risker”.

REF är ett system baserat på peer review som Storbritannien använder för att fördela fakultetsanslag (quality-related funding). Jag har skrivit om REF tidigare i denna blogg och jag har själv föreslagit i bloggen att Sverige borde använda denna modell för att mäta kvalitet (se även “knyt fakultetsanslag till individuella prestationer”). Det system Björklund beskriver är tydligt influerat av REF (peer-review, impact, etc.). Undrar om de vågar sätta ribban lika högt som Storbritannien där endast artiklar som bedöms vara internationellt excellenta eller världsledande genererar fakultetsanslag? Rätt implementerat tror jag detta kan bli grunden för ett stabilt kvalitetssäkrat system, vilket verkligen behövs.

Jag förutspår ett massivt motstånd mot Björklunds förslag från högskole- och universitetsvärlden i Sverige. Det är ju bekvämast att aldrig behöva bli utvärderad… Och dessutom kan en REF-utvärdering utförd av utländska experter riskera att upptäcka en massa undermålig och medelmåttig forskning även bland de etablerade universiteten. Björklund: stå emot alla deras invändningar! Rätt implementerat kan ett REF-system vara just det instrument som behövs för för att stärka svensk forskning på lång sikt!

Uppdatering: SULF anser (som väntat) att REF-baserad kvalitetssäkring är en urusel idé. Att hänvisa till att någon nobelpristagare inte klarat sig i ett sådant utvärderingssystem börjar bli en tröttsam invändning. Nobelpristagare är per definition outliers och knappast några man definierar kvalitetssäkringssystem för.

Uppdatering 2: Däremot är Saco mer positiva.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*