Skip to content

Postdok/postdoc i Storbritannien (teknik och naturvetenskap)

Många vill göra en postdok i Storbritannien. I den här bloggposten ska jag försöka ge några tips på hur man kan hitta en postdok och kanske även finansiera den själv via ett personligt anslag.

Darwin College, Cambridge. Ingången till höger leder till Ludwig Wittgensteins gamla kontor.

Det finns två sätt att skaffa en postdokanställning:

  1. Söka ett jobb som är utannonserat av en forskningsledare (dessa anställningar kallas ofta för research associates).
  2. Söka ett personligt anslag (personal fellowship) och finansiera sin postdokvistelse själv.

Utannonserade postdokpositioner i Storbritannien finns här: http://www.jobs.ac.uk/.

Jag rekommenderar dock starkt att försöka finansiera sin postdokvistelse själv via ett anslag. Dels är det lättare att få arbeta i riktigt bra grupper om man kan finansiera sin egen vistelse, dels blir man betydligt mer självständig om man själv är principal investigator, och dels är en dokumenterad förmåga att dra in egna medel en bra merit när man söker fasta tjänster.

Det finns flera olika sätt att söka egna medel för s.k. personal fellowships. Här är några möjligheter som finns i Storbritannien:

Royal Society Newton International Fellowships. Royal Society utlyser 2-åriga fellowships i teknik och naturvetenskap. De kan sökas en gång om året. Royal Society har även andra fellowships på sin hemsida som kan vara intressanta, exempelvis university research fellowships.

Engineering and Physical Sciences Research Council. EPSRC är Storbritanniens motsvarighet till VR-NT/Vinnova. De utlyser fellowships som nuförtiden kan sökas närsomhelst på karriärstegen. Dessa är dock extremt svåra att få.

University of Cambridge. Universitetet i Cambridge har ett speciellt s.k. college-system. De 31 olika colleges vid universitetet utlyser junior research fellowships (JRFs). Dessa kan antingen vara stipendiary (avlönade) eller non-stipendiary (oavlönade). Den avlönade varianten innebär att ditt college betalar din lön för tre år. JRFs är väldigt prestigefyllda och ger en rad fördelar såsom gratis bostad, luncher och middagar. Eftersom de är väldigt prestigefyllda är det också många som söker dem. Det är inte ovanligt med 300-500 sökande för en enda utlyst JRF! JRFs utannonseras i Cambridge University Reporter.

University of Oxford. Universitetet i Oxford har ett liknande JRF-system som Cambridge. Jag har dock ingen personlig erfarenhet av det. JRFs i Oxford utannonseras i Oxford University Gazette.

University Fellowships. Flera universitet utannonserar olika personliga fellowships, t. ex. Birmingham Fellowships. Villkoren varierar beroende på universitetet. Dessa positioner brukar utannonseras på http://www.jobs.ac.uk/.

Det finns även möjligheter att söka anslag utanför Storbritannien:

Marie Curie Intra-European Fellowships. Dessa utlyses av Europeiska kommissionen en gång om året. De är 2-åriga och har väldigt bra villkor (universitetet måste anställa dig och lönen är bra). De är relativt svåra (men definitivt inte omöjliga) att få.

Vetenskapsrådet. Vetenskapsrådet utlyser postdok-stipendier. Jag vet inte särskilt mycket om dessa.

Innan du söker personal fellowships är det viktigt att du har etablerat en kontakt med din värd på det universitet du vill vistas vid. Be din värd att läsa igenom din ansökan. Det är ofta väldigt svårt att få dessa anslag så det är viktigt att din ansökan är välskriven och framhäver din forskningspotential på bästa sätt. Det tar lång tid att förbereda en framgångsrik ansökan så det gäller att planera i tid. Det är också viktigt att söka flera olika anslag eftersom risken för avslag är stor.

Lycka till!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*